Hyggemenu til weekenden

Tournedos-bøffer, ovnbagte kartofler, klassisk tomatsalat, bruschetta og hummus. I love it – rigtig god weekendmad til når man har tid til at bruge lidt ekstra tid på at nusse med maden. Det her var til en aften, hvor min søster var på besøg – rigtig hyggeligt. Kan varmt anbefales som menu, hvis du får gæster. Meget af det kan laves i forvejen eller i hvert fald gøres meget klar og så er det overhovedet ikke vanskeligt at lave.

Humus: Start med den, da den kan laves op til en dag før den skal bruges.

Du skal bruge: 
500 g kikærter, der har lagt i blød natten over (kan også fås på dåse, hvis du lige missede den del – de udblødte smager dog bedre)
4 fed hvidløg
Ca. 1 dl citronsaft (smag til undervejs)
3 spsk tahin (kan undlades, men giver altså humus’en lidt ekstra dybde, fås i velassorterede supermarkeder)
1 bundt persille, hakket
En lille håndfuld mynte, hakket
2 tsk spidskommen
1 tsk stødt chili
Vand
Olivenolie

Bland kikærter, hvidløg, krydderier og krydderurter sammen. Kør den enten på blenderen eller brug en håndmixer til at røre den (fungerer nogenlunde ligesom kartoffelmos, tager bare lidt længere tid, fordi kikærterne er hårdere end kogte kartofler). Tilsæt olie og vand til humusen til den er lind og fin i konsistensen. Stil den i køleskabet, tildækket.

Kartofler

500 g kartofler (eller det antal du mener I kan spise)
1,5 dl olivenolie
1 tsk spidskommen
1 tsk tørret timian
Groft salt & peber

Rens kartoflerne – du behøver ikke at skrælle dem (synes faktisk, at de bliver bedre med skræl). Skær dem i både. Fordel dem på en bageplade med pagepapir. Bland krydderierne i olien og pensl kartoflerne med dem. Drys til sidst med groft salt og friskkværnet peber. Bages i ovnen ved 200 grader i ca. 45-50 min.

Bruschetta

Kan laves med præcis det fyld man er til. Her har jeg valgt to slags – hvidløg og oliventapenade. Ellers kan man også lave den med tomat og basilikum, mozarella og pesto, ristede peberfrugter – det er kun fantasien, der sætter grænser.

Du skal bruge:
1 godt flute
Hvidløg
1 glas sorte oliven uden sten
Basilikum (eller en anden krydderurt, kunne også være timian, mynte, estragon, m.v.)
Salt og peber

Skær flutes i skiver. Læg dem på en bageplade. Dryp lidt olivenolie over dem til hvidløg. Fordel en lille smule presset hvidløg på skiverne. Oliventapenaden laver du ved enten at blende oliven eller hakke dem fint. Hak krydderurterne sammen med oliven. Tilsæt olivenolie til konsistensen bliver nogenlunde flydende. Fordel på resten af brødene. Rist i ovnen ved 200 grader i ca. 10 min.

Klassisk tomatsalat

3 tomater
1 lille rødløg
Oliven
1 moden avocado
1-2 pakker frisk mozarella
1 håndfuld basilikum
Olivenolie

Skær alle grøntsager og ost i skiver. Læg grøntsager og ost lagvis i et fad eller skål. Drys basilikum, oliven og olivenolie over. Og så er det også super lækkert med en lille smule rød balsamico – jeg har desværre bare en kæreste, der ikke kan udstå smagen. Hvis du derimod ikke er underlagt den slags begrænsninger, så gør det!

Oksetournedos

Du skal bruge en bøf pr. person. Derudover skændes kokkene meget om, hvornår man skal krydre dem – helt ærligt, så synes jeg, at det giver det samme ligemeget om man krydrer før eller under stegningen. Men lidt salt og peber skal de som minimum have. Hvis du vil kan du også drysse lidt tørret timian over eller måske et lille drys stødt chili. Men et stykke kød som tournedos behøver ikke ret meget andet end salt og peber for at komme til at smage dejligt. Det er temmelig vanskeligt at sige noget meget fornuftigt om, hvor længe en bøf skal have for at blive helt perfekt. Men der er nogle tommelfingerregler, som gør det hele lidt lettere. Først og fremmest skal alle bøffer steges ved meget varm varme. Ikke noget med at lade panden varme op, mens bøffen er på – den skal være rygende varm fra starten af. Derudover kan jeg virkelig anbefale at mærke ofte på bøffen – man lærer hurtigt, hvordan en bøf skal mærkes, når den er lige som man vil have den. Derudover skal bøffen hvile min. halvdelen af den tid, den har været på panden. Men ved godt, at det kan være lidt irriterende med de bøffer – jeg kunne absolut ikke stege en bøf perfekt fra starten af. Den her tournedos, som er ret tyk – ca. 3-4 cm høj fik ca. 5-6 minutter på hver side og hvilede bagefter ca. 10 min. Så er der i hvert fald noget at gå ud fra – og husk nu at mærke, hvordan den føles på panden. Så bliver du hurtigt ekspert i bøfstegning. 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s