Hjemmelavet blåbærsyltetøj

Da jeg var barn lavede min bedstemor den skønneste blåbærsyltetøj af de blåbær, vi samlede i min bedstefars skov. Hun lavede den temmelig tynd, hvilket gjorde den fuldstændig perfekt til pandekager med is. Uhmm…. Det er i øvrigt det, der er forskellen på syltetøj og marmelade – syltetøj er tyndere og med mere intakte frugter, mens marmelade er en mere grødet, ensartet masse. Nu har jeg forsøgt at gøre bedste blåbærkunsten efter, hvilket er lykkedes ganske udmærket. Har dog kun smagt den lun indtil videre, men der smagte den også glimrende. Jeg fik ideen, da jeg fandt et halvt kg blåbær på tilbud til 25 kr. Det må da om noget betyde højsæson, så der er sikkert også masser af skønne, solmodne bær at finde rundt omkring i skovene.

Det skal du bruge:
500 g blåbær, grundigt skyllede og rensede
250-300 g sukker
1 vanillestang, hvor du har skrabet kornene ud og blandet dem med lidt af sukkeret
Et skvæt vand
Atamon eller spiritus (+40 %)

Sådan gør du:
Hæld blåbærrene i en gryde. Hæld et skvæt vand ved, så det kun lige dækker bunden. Endelig ikke mere end det, så bliver det snarere til saft end syltetøj. Tænd for blusset ved lav varme. Når bærrene sprækker og der flyder masser af smuk, møkelilla saft ud tilsætter du kornene fra vanillestangen, sukkeret og selve vanillestangen (husk at pille den op inden du hælder på glas). Kog syltetøjet i 3-5 minutter ekstra eller indtil den begynder at tyknes. Hvis du hellere vil have en marmeladeagtig konsistens, så kan du styre det her ved at koge den længere tid. Husk, at det virker mere flydende, når det er varmt, så pas på med at koge den alt for tyk. Tag gryden af varmen og lad den stå i et par minutter. Hæld syltetøjet direkte på de pinligt rene glas, der enten er skyllet i atamon eller spiritus og luk glasset med det samme. Lad den køle af og sæt den så i køleskabet eller lad dem pynte i køkkenet (eller for at virke helt vildt overskudsagtig, når veninderne kommer på besøg 😉 ).

 God fornøjelse.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s