Flødekartofler som i de glade 90’ere

Flødekartofler

Flødekartofler – også kendt som gratin dauphinoise – er bare en all time favourite, der ikke er til at komme udenom. Det gode ved flødekartofler er også, at de kan laves dagen før og varmes op igen uden de overhovedet bliver dårligere af det.

Du skal bruge (4 pers.):
1 kg kartofler
3 fed hvidløg (mindst)
2 kviste frisk rosmarin
3 kviste frisk timian
En håndfuld frisk basilikum
Godt med friskrevet muskatnød
Salt og peber
2 dl sødmælk
2 dl piskefløde (skal være piskefløde, ellers bliver den alt for flydende)
Ca. 2 spsk smør
En håndfuld revet ost – du vælger selv om den skal være mild eller stærk

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader. Skræl kartoflerne og skær dem i så tynde skiver som muligt (her er det man bliver særligt glad, hvis man har et mandolinjern – ellers kan både kniv eller et rivejern bruges til formålet). Kom skiverne i en gryde sammen med hele, pillede hvidløgsfed, rosmarin, timian, basilikum, muskatnød, salt, peber, mælk og fløde. Bring det i kog og lad kartoflerne simre under låg i 7-8 min. Smør et fad med godt med smør. Hæld kartoflerne over i fadet. Hvis du er lidt pernippen med hele hvidløg kan de pilles fra. Men hvidløg, der er blevet kogt i mælk er meget milde, så der burde ikke være nogen ubehagelige overraskelser selvom der ryger et helt fed i munden. Smag på flødeblandingen – måske kan den godt tåle lidt ekstra salt og peber. Fordel en spsk smør over kartoflerne. Hæld den revne ost over, hvis den skal spises med det samme. Hvis den skal varmes dagen efter venter du med osten til den skal varmes op igen. Bag kartoflerne i ca. 40 min. Tag dem ud og lad dem hvile ca. 15 min før de spises.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s