Kanelstang

Wienerbrød kan godt være en lille smule skræmmende, fordi det er svært at skabe den helt rigtige sprødhed i dejen. Her er en kanelstang et taknemmeligt sted at starte, fordi at den ikke skal være sprød, men bare rigtig dejlig blød. Det minder meget om kanelsnegle – bare i et større format. Og det er faktisk nemmere at arbejde med et større stykke brød end de små kanelsnegle, der nemt går hen og bliver lidt tørre.

Du skal bruge:

Kanelstang:
1 dl mælk
25 g gær
1 æg
75 g smør
Ca. 275 g hvedemel
1 knsp salt
2 spsk sukker

Fyld og pynt:
100 g blødt smør
1 spsk julekrydderiblanding (se her, hvordan du laver det)
1 tsk kanel
2 spsk havregryn

Æg til pensling
100 g flormelis til glasur

Sådan gør du:
Smuldr gæren i en skål og opløs den i mælken. Tilsæt æg og pisk blandingen glat. I en anden skål hældes smør og det meste af melet. Gnid blandingen til smulder med hænderne og tilsæt salt og sukker. Ælt blandingen let sammen og stil den til hævning et lunt sted i en times tid.

Imens blandes smør, krydderiblanding (alternativt kan du bruge 1 tsk stødt nelliker og 1 tsk stødt kardemomme), kanel og havregryn. Hvis du synes den bliver lidt for tør, så tilsæt lidt ekstra smør – men ikke for meget, så flyder det hele bare ud.

Hæld lidt mel ud over et bord og ælt dejen let. Tryk dejen ud til en rektangel på ca. 25×45 cm. Smøre fyldet så jævnt ud på dejen som muligt. Vend de lange sider ind over hinanden og tryk sammenføjningerne sammen, så den bliver tæt. Læg stangen på sammenføjningen. Herefter klipper du ind i stangen fra begge sider, så det ser nogenlunde ud som på billedet nedenunder.

Herefter trækker man skiftevis i begge sider, så det kommer til at se ud som på det næste billede.

Luk enderne og lad den efterhæve i ca. 15 min. Pensl grundigt med sammenpisket æg, så den får den fine, blanke overflade. Bag stangen ved 200 grader i ca. 20 min. Lad stangen køle af på en rist og pynt til sidst med lidt glasur.

I denne her form bliver kanelstangen ret julet pga. krydderierne, men den kan sagtens laves resten af året. Så bruger du bare ekstra kanel (og lidt kardemomme er aldrig af vejen efter min mening – men det er smag og behag) og udelader de mere julede smage.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s