Laks med friske asparges og hollandaise

Har lånt min mors kolonihave et par dage i denne her uge. Trængte til lidt fred og ro til at skrive min eksamensopgave. Skønt at blive vækket af fuglekvidder og duften af dugget græs. Ja, ved jeg lyder lidt som en Morten Korch film, der er gået i baglås, men nød virkelig et par dage med fri adgang til græsplæne og ro på en måde, som man bare ikke finder i byen. En af dagene kom min mor forbi, så vi kunne spise sammen. Vi købte et dejligt stykke laks, en god håndfuld hvide asparges og smør til en hollandaise. Det bedste ved sommeren er alle de friske råvarer, der smager fuldstændig fantastisk, fordi de ikke er blevet transporteret fra den anden ende af verden. Asparges er et glimrende eksempel. Butikkerne bugner lige nu med både hvide og grønne asparges, som smager vildt godt. Det her er en meget enkel og klassisk måde at servere aspargesene på, som giver en perfekt balance mellem det friske og fede. Server med et glas iskoldt hvidvin – så bliver det ikke meget bedre.

Det skal du bruge (2 pers.):
2 friske laksefileter
1 bundt hvide asparges
2 æggeblommer
175 g smør (rigtig smør – ikke kærgården e.l.)
1 spsk hvidvinseddike
Saft af 1/2 citron
Salt og peber

Sådan gør du:
Asparges:
Skræl de hvide asparges. Sæt en gryde over med rigeligt vand, hvor de kan være i. Når vandet koger tilsættes rigeligt med salt. Kog aspargesene i ca. 5-10 min. alt efter, hvor “al dente”, du vil have dem.

Laks:
Hvis laksefileterne stadig har skind, så riv det af (smag og behag – nogle steger dem med skind, så man får lidt sprødhed fra skindet. Jeg veksler lidt imellem at lade det være på og tage det af). Drys fileterne med salt og peber. Sæt en pande over med lidt olie.  Når panden er godt varm kommes fiskene på. Skru ned på middel varme. Steg laksen ca. 5 min. på hver side. Når den føles fast er den færdig. Pas på med at give den for meget – ikke noget værre end fisk, der er stegt helt tør.

Hollandaise:
Sæt en lille gryde over med smørret. Lad det smelte langsomt. Imens skilles blommerne fra hviderne, så du har to æggeblommer tilbage. Du kan selvfølgelig også bruge de pasteuriserede, men er faktisk ikke nødvendigt her, eftersom saucen bliver varmet op. Hæld æggeblommerne i en gryde sammen med en spsk hvidvinseddike og citronsaften. Tænd varmen på laveste blus. Pisk til blommerne og eddiken begynder at blive til en luftig masse. Herefter tilsættes ca. en spsk. smør. Undgå vallen i bunden af gryden, dvs. det hvide bundfald. Pisk kraftigt. Fortsæt indtil saucen begynder at samle sig og får den konsistens du gerne vil have. Det er i virkeligheden næsten samme proces som når man laver mayonaisse. Med hollandaisen er der bare varme på. Pas meget på med ikke at knalde op for varmen, så risikerer du at æggene koagulerer for hurtigt og bliver til røræg. Tilsæt smørret lige så stille, så skal det nok lykkes. Tålmodighed er nøgleordet. Smag til med salt og peber og så har du den lækreste sauce, der passer fuldstændig vidunderligt til både asparges og laks. Skal serveres med det samme – den bliver kun dårligere af at stå, når den er færdig.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s