Lynstegt tun med pesto og svamperisotto

Jeg ved det godt – det er slet ikke så smart at spise tun, eftersom de nærmer sig at være en truet dyreart. Men det smager bare sååå godt! Og det er meget sjældent, at jeg spiser det. Har til gengæld helt droppet dåsetunen – i hvert fald, hvis jeg ikke kan finde den, der er MSC-certificeret. Og så går det lige op, ikke?

Nå, men jeg kunne altså ikke dy mig for fiskehandlerens meget flotte tunbøffer, så da nogle venner skulle komme på besøg røg de med hjem. Som tilbehør lavede jeg en gang risotto med forskellige svampe, også kendt som risotto al funghi, og en pesto lavet på basilikum og rucola. Opskrifterne er til seks personer.

Det skal du bruge:
6 bøffer a 200 g (det er ikke altid, at man lige kan få bøffer i den præcise størrelse, men så længe du har lidt over et kg. i alt, skal det nok række)

Svamperisotto:
600 g risottoris
1-2 skalotteløg
1,5 l fond – fx på kylling eller grøntsager
1 gavmildt glas hvidvin (behøver ikke være den allerbedste du har)
2 fed hvidløg
500 g blandede svampe, fx karl johan, østershatte, kantareller, champignon
3 store spsk friskrevet parmesan
1 lille klat smør
Olivenolie
Salt og peber

Pesto:
2 store håndfulde frisk basilikum
1 håndfuld rucola
1 håndfuld pinjekerner, letristet på en tør pande
2 fed hvidløg
Olivenolie
50-100 g revet parmesan
Citronsaft
Salt og peber

Sådan gør du:
Pesto:
Start med at lave pesto, så den kan blive kold i køleren, mens du laver det andet. Den kan også laves tidligere på dagen, så du slipper for at gøre det lige inden der skal spises. Skyl basilikum og rucola. Rist pinjekernerne let på en tør pande. Smid basilikum, rucola, hvidløg, revet parmesan og pinjekerner i en blender eller foodprocessor. Hæld og et godt skvæt olivenolie over og pres en halv citron i blandingen. Kør et par omgange og fornem, hvordan konsistensen er. Tilsæt olivenolie til den er lind og blød uden at være alt for flydende. Det kræver en del olivenolie – svært at sige præcis hvor meget, men i hvert fald 1-2 dl. Smag til med salt, peber og evt. ekstra citronsaft og parmesan.

Svamperisotto:
Rens svampene og skær dem i halve. Skyl risene grundigt i rigeligt med vand. Hak løg og hvidløg fint og varm fonden op i en gryde ved siden af. Tænd for en tykbundet gryde og hæld lidt olie i den. Tilsæt risene og lad dem stege lige så stille i olien til de begynder at blive lidt gennemsigtige i det. De må ikke tage farve, så pas på med at skrue for højt op. Tålmodighed er en dyd, når det gælder risotto (men det er også det værd).

Når risene begynder at blive gennemsigtige tilsættes vinen. Lad den koge helt ind under konstant omrøring. Tilsæt så fonden lige så stille, mens du hele tiden rører rundt. Det tager ca. 20 min for risene at optage væden. Hver gang der tilsættes mere væske skal det koge næsten helt ind. Jeg plejer at bruge en suppeske til at dosere fonden. Når risottoen er ved at have en god konsistens – fast, men stadig lækker og blød – tilsættes svampene. Lad dem varme godt igennem.

Tilsæt en smørklat for at give prikken over i’et. Smag til sidst til med parmesan, salt og peber. Pas på med for meget salt, da parmesan er ret salt i sig selv. Og nej, risotto hører ikke til i en slankekur, men åhhh, hvor smager det dejligt. En risotto skal serveres med det samme den er færdig. Hvis den står for længe på komfuret bliver den klæg og uinteressant, så der skal løbes lidt stærkt til sidst.

Tunbøffer:
Giv bøfferne 30-60 sekunder på hver side. Bøfferne på billedet har fået 30 sekunder, da jeg synes det smager helt vidunderligt med en dejlig blød midte. Tun må endelig ikke få for meget, så bliver de bare tørre og trælse. Tænk på en rigtig tør tunsalat – sådan smager en tunbøf, der har fået for meget, så hellere for lidt end for meget i dette tilfælde. Eftersom jeg ikke havde seks bøffer valgte jeg at servere dem som på billedet – skåret i strimler. Det var dejligt easy on the eyes efter min mening frem for halve bøffer. Server med rygende varm risotto pyntet med frisk kørvel og kold pesto.

Det var, hvad der stod på menuen i weekenden for mit vedkommende. Hvad mon I har fået af lækkerier?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s