Sellerisuppe toppet med croutoner og urteolie

Jo koldere det bliver jo mere får man lyst til varme, lækre supper, der varmer hele vejen ned i tæerne. Denne suppe er sådan én – men på samme tid en frisk og let sag, der giver et ekstra skud energi.
Opskriften er til to personer, hvis du serverer den som hovedret. Jeg lavede den som en forret og der blev til hele seks personer.

Det skal du bruge:
1 knoldselleri
4 små kartofler, fx vildmose eller asparges
2 skalotteløg/1 løg
3 fed hvidløg
8 dl hønsefond (helst hjemmelavet – ellers tag den bedste du kan finde i supermarkedet)
1/2 økocitron
1-2 kviste frisk rosmarin
1-2 tsk hvidvinseddike (eller en anden eddike, fx æble eller sherry)
Salt og peber

Urteolie og croutoner:
1 bundt persille
1 bundt basilikum
1 kvist frisk rosmarin
1/2 økocitron
Ca. 1/2 dl olivenolie
2-3 skiver brød, gerne et par dage gammelt
20-30 g smør
Olie
Salt og peber

Sådan gør du:
Start med at skrælle selleri og kartofler. Flæk sellerien og fjern det midterste, der er lidt “fluffy” i det. Skræl løgene og skær dem i halve. Skær selleri og kartofler i grove stykker og kog dem i hønsefonden med løg og hvidløg i ca. 15-20 minutter til stykkerne er møre. Pas på de ikke får for meget og bliver melede – vi kender alle smagen af dampede kartofler, der har fået alt for meget. Tag gryden af komfuret og lad den køle lidt af. Hæld hele herligheden over i en blender eller foodprocessor. Tag 2-3 dl af væsken fra, så du selv kan styre, hvor tyk suppen skal være. Tilsæt frisk rosmarin og skallen af 1/4 økocitron. Blend suppen grundigt. Smag til med salt, peber, hvidvinseddike og citronsaft. Tilsæt evt. lidt mere væske, hvis du synes den bliver for tyk. Inden du går videre laves urteolie og croutoner.

Lige inden suppen skal serveres varmes den igennem i en gryde. Måske skal den lige have et skud ekstra salt, hvidvinseddike eller peber. Smag dig frem til du synes den er helt perfekt. Man kan vælge at smage den til med lidt fløde, men jeg synes faktisk ikke, at det var nødvendigt. Bare du blender den fuldstændig glat og fin, så er den rigeligt cremet i sig selv. Anret med et par dryp af olien og croutoner, der giver suppen en smule struktur og knas.

Urteolie:
Skyl urterne grundigt og tør dem af i et rent viskestykke. Riv skrællen af en halv citron. Blend krydderurter og citron sammen med olie til den er ensartet. Smag til med lidt salt og peber.

Croutoner:
Skær brødet i mundrette tern. Tænd for en pande og smelt smørret sammen med lidt olie. Når smørret bruser tilsættes brødet. Rist brødet på alle sider. Læg det på fedtsugende papir og drys med lidt salt og peber.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s