Hjemmelavet glögg med appelsin

Hjemmelavet glöggMange af julens traditioner har en ældgammel historie. Det er levn fra en svunden tid, hvor alting blev lavet helt fra bunden. Mange af de gamle traditioner er desværre blevet udvandet, fordi tiden er blevet den største faktor.

Heldigvis er der sket et skifte tilbage mod de gamle dyder – nu gider folk ikke længere bare nøjes med det, der nu engang kan købes. Thank god! Denne opskrift er et forsøg på at vende tilbage til rødderne. Jeg bryder mig faktisk ikke specielt meget om glögg og har aldrig gjort det. Men i denne version, hvor den både har fået en god sjat alkohol samt masser af friskhed fra appelsiner og citroner er den langt mere ved. Den skal trække et døgns tid, før den er klar. Men bortset fra det tager den ingen tid at lave. God fornøjelse med den.

Det skal du bruge (ca. 4 liter):
3 liter rødvin (behøver ikke være den allerdyreste – brug en god hverdagsvin med en god kraftig bund)
3 dl mørk rom
5 dl rød portvin
15 g hele nelliker
15 g kardemommekapsler, knust groft
2 kanelstænger
1/4 muskatnød, groft knust
Skal fra 2 økologiske appelsiner
Saft fra 3 økologiske appelsiner
Saft og skal fra 1 økologisk citron
50 g frisk ingefær i grove stykker
500 g rørsukker (ja, det er meget sukker – men det er altså den mængde der skal til, for at få den karakteristiske glögg-smag)
50 g grofthakkede rosiner
4 laurbærblade
10 g hel sort peber
10 g allehånde (helst hel – men det er svært at skaffe. Alternativt kan du komme den stødte allehånde i en tepose og binde den sammen. Hvis man blander den direkte i glöggen bliver smagen alt for kraftig)

Fyld:
Rosiner og mandler hakket groft

Sådan gør du:
Alle ingredienserne blandes i en gryde. Lad glöggen simre i en times tid – pas på den ikke kommer op at koge. Den skal bare lige op og bryde overfladen, hvorefter der skrues ned på lav varme. Lad glöggen trække i 24 timer i køleskabet. Sigt krydderier, osv. fra – fx gennem et (meget) rent viskestykke eller gennem et kaffefilter.

Når glöggen skal serveres varmes den stille og roligt op i en gryde. Smag evt. til med ekstra appelsinsaft. Server med rosiner og mandler i glasset.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s