Beouf Bourguignon

Beouf BourguignonHåber I alle har nydt solskinnet lige så meget som mig – er der noget som de første, forsigtige forårsdage? Jeg glæder mig allerede til varme sommeraftener med gang i grillen, kolde øl og friske sommersalater.

I mellemtiden kan du varme dig med en god gammel fransk klassiker – beouf bourguignon. Perfekt til de tidlige forårsdage, hvor der stadig er køligt om aftenen. Eller til weekenden, hvor der igen skulle komme sne og slud.

Det skal du bruge (4-6 pers):
1,5 kg okseindelår
150 g god bacon
2 løg
2 skalotteløg
250 g champignon
2 store gulerødder
1 porre
1 lille buket frisk timian
2 små buketter frisk persille (en til suppevisk – den anden til at hakke og pynte med til sidst)
Toppen af porren
2-3 laurbærblade
1 flaske rødvin
Evt. god oksebouillon
Alkohol til flambering, fx cognac eller god whiskey
Smør
Olivenolie
Citronsaft
Salt og peber

Sådan gør du:
Skyl og hak alle grøntsager – løgene fint, champignon, porre og gulerødder lidt grovere. Skyl timian og persille. Bind persille, timian og porre sammen i en suppevisk. Du kan fx bruge sytråd e.l. til at binde sammen.

Puds oksen af for sener og det værste fedt og skær den i mundrette tern. Hæld lidt mel på en tallerken. Bland med lidt salt og peber. Vend kødet i melblandingen.

Skær baconen i mindre tern. Brun det i en stor gryde, gerne tykbundet. Tag baconen af gryden og læg det på fedtsugende papir. Hæld det meste af fedtet fra. Hæld lidt olie og smør i gryden. Brun kødet lidt ad gangen. Til sidst lægges al kødet tilbage i gryden. Giv det hele et godt skvæt alkohol og flamber det. Pas på emhætte, osv. – du kan evt. sætte gryden på et bord eller gulvet, hvor der er højt til loftet. Tag kødet op ad gryden, når flammerne er døet helt ud.

Svits alle løg, gulerødder og porre i gryden – læg mærke til, at champignonerne ikke skal i endnu. Hæld bacon og kød tilbage. Hæld den hele flaske rødvin i gryden og top op med lidt god oksebouillon, hvis rødvinen i sig selv ikke dækker. Tilsæt suppevisk og laurbærblade. Skru ned på laveste blus og lad hele herligheden simre lige så stille i ca. 2,5 time.

Et kvarters tid inden retten skal serveres brunes champignonerne i lidt smør og smages til med salt, peber og lidt citronsaft. Fisk suppevisken op af gryden og evt. også laurbærbladene, hvis du kan fange dem. Hak lidt persille og hæld det i gryden.

Server med en kartoffel- eller rodfrugtmos. Eller bare et rigtig godt stykke brød.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s