Koldhævet brød med honning og yoghurt

Koldhævet brød med yoghurt og honningEt super lækkert brød, der i nybagt udgave er en fantastisk lækker sag. Bagte det en søndag, hvor solen bagte ned i min venindes skønne baggård i Aarhus. Serveret med lidt smør og marmelade – så bliver det ikke meget bedre. Brødet har hævet natten over i køleskabet og er blevet bagt på en bagesten – det giver en virkelig god og sprød krumme, der lige gør et brød det lækrere. Du kan selvfølgelig sagtens bage det på en helt almindelig bageplade – men bagestenen er værd at investere i, hvis du elsker et brød med en virkelig sprød skorpe.

Du skal bruge:
3 dl koldt vand
1/2 dl yoghurt naturel
1 spsk honning
5-10 g gær
1 spsk salt (ja, der skal godt med salt i sådan et brød)
400-450 g hvedemel

Sådan gør du:
Fordi brødet skal hæve natten over skal du starte dagen før. Vand, yoghurt og honning blandes sammen i en skål. Oplæs gæren i de våde sager og tilsæt derefter saltet. Til sidst tilsættes melet lidt ad gangen (dejen skal have en forholdsvis fugtig konsistens – pas endelig på, at den ikke bliver for mættet med mel – hellere lidt for lidt end lidt for meget), hvorefter der røres grundigt til du har en sej og glat dej. Dæk skålen med husholdningsfilm og sæt den i køleskabet til dagen efter. Den kan stå op til et døgn, før du går videre med den. Men minimum en 8-10 timer.

Dagen efter tages dejen ud af køleskabet og hældes direkte over i en hævekurv, der forinden er blevet drysset meget grundigt med mel. Har du ikke en hævekurv kan du hælde dejen i en skål, der først er smurt med olie og derefter drysset med godt med mel. Læg et viskestykke over dejen og lad den hæve et par timer et lunt sted.

Tænd ovnen på 250 grader – bruger du en bagesten, så husk at sætte den i en kold ovn og lade den varme op sammen med ovnen, så den ikke knækker. Når brødet er hævet færdigt hældes den ud på en bageplade med bagepapir. Smæk brødet i ovnen direkte på den varme bageplade og bag det i ca. 30 min. til det har en flot, gylden farve. Du kan tjekke om brødet er færdigt ved at løfte det og banke på bunden – lyder det hult er det færdigbagt.

Lad det hvile 10-15 min og så er det klart til at sætte tænderne i. God appetit.

TIP: Du kan sagtens bruge andre typer mel, fx ølandshvedemel. Hvis du bruger en grov type mel, så husk, at brødet ikke kan hænge sammen, hvis der ikke er noget fintmalet mel også – regn med en ca. 30/70 fordeling med mest af det fine alt afhængig af hvor grov mel du bruger. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s