Lammeryg med citron og urter

Ca. 4-6 pers. (afhængigt af, hvor meget tilbehør du laver)

Lammeryg er en utroligt lækker udskæring, som dog volder en smule besvær, når den skal skæres i skiver. Men er du den lykkelige ejer af en fileteringskniv, altså en kniv, der har et smalt blad, så skulle de værste forhindringer allerede være overkommet. Lammeryggen er i sig selv ret nem at forberede og når bare krydringen er i orden, så kan det næsten ikke gå galt. Citronskiverne giver lige lidt ekstra dejlig syre til kødet og er også med til at mørne det lidt ekstra. De bliver dog ret svedne efter en tur i ovnen, så dem piller man bare af inden der serveres. Ideen med citronerne stammer vist fra en eller anden dameblads-opskrift på en lammeryg jeg engang prøvede. Siden har jeg fundet ud af, at det fungerer glimrende på mange typer kød. Fjerkræ, lam og svinekød tager absolut ikke skade af masser af frisk citron i ovnen. Man skal dog lige være opmærksom på, at skindet ikke bliver sprødt, når citronerne ligger ovenpå. Men det problem kan nemt løses ved at tage dem af det sidste kvarter af stegetiden.

Sådan en lammeryg bringer tankerne hen på god, italiensk bondemad, der uden de store dikkedarer, kommer til at smage fantastisk, fordi der er tale om gode råvarer.

Det skal du bruge:
1 lammeryg
1 citron
1 løg
5 fed hvidløg
4-5 stilke frisk basilikum
En håndfuld frisk timian
Evt. andre krydderurter (rosmarin ville også være glimrende – eller oregano, eller salvie, eller…)
Salt og peber
Olivenolie

Sådan gør du:
Tænd ovnen på 180 grader. Start med at dyppe kødet af med et par stykker køkkenrulle. Rids med en skarp kniv, så ryggen ikke “krymper” i varmen. Slagteren gav mig det råd at skære to små snit langs ryggen inden den kom i ovnen – så er den nemmere at skære ud bagefter, så det gjorde jeg. Gnid ryggen i lidt olie, salt og peber. Skær små lommer i kødet og prop hvidløgsfedene ind i dem. Fordel urter og skær nogle skiver af citron og læg dem ovenpå også.

Skær et løg i skiver og læg dem i en bradepande eller ildfast fad. Hæld en lille smule vand over løgene, bare lige så det står i et par centimeters højde. Det sikrer, at kødet ikke bliver tørt.  Læg lammeryggen oven på løgene – du kan med fordel også lægge lidt gulerødder, fennikel eller hvad du lige har ned i fadet også. Det giver ekstra smag og danner en dejlig basis for en sauce, hvis du har tænkt dig at lave sådan en. Sæt ryggen i ovnen og giv den ca. 40 min. Så skulle kødet gerne være dejligt rosa. Brug gerne stegetermometer – temperaturen skal være ca. 54 grader for at være rosa.

Tag den ud af ovnen og lad den hvile under et klæde i et kvarter-20 minutter. Skær ned langs de snit du i forvejen har lavet langs ryggen. Følg lige så stille knoglen nedad. Den krummer udad, så bare skær stille og roligt, så du får alt kødet med. Det kommer der to lange stykker ryg ud af. Herefter er det nemt at skære den i nogle fine skiver. Under ryggen sidder der også lidt snulder, som du endelig skal huske at have med. Det kan altid bruges til en skøn sandwich dagen efter, hvis du ikke lige synes du vil servere det sammen med de pæne stykker.

Kan serveres med mange forskellige typer tilbehør. Et godt bud kunne være bagte rødbeder og gulerødder sammen med en sauce lavet på fonden, der er tilbage i fadet. En gang selleri-mos ville absolut heller ikke være ilde.

Bon appetit!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s